Tips voor uw hond in de winter!

Tips voor uw hond in de winter!

 De winter is een heerlijke tijd om er met uw hond op uit te trekken. Het weer is niet te warm en de omgeving is vaak lekker rustig. Toch zijn er een paar zaken waar u op moet letten bij hevig winterweer.


Zwemmen in de winter mag

Sommige honden zijn altijd in voor een zwempartij. Als de weersomstandigheden het toelaten hoeft zwemmen in de winter geen probleem te zijn. Zorg wel dat uw hond daarna niet te veel afkoelt. Houd een natte hond in beweging en droog hem goed af.

Laat uw hond niet op het ijs

IJspret is voor honden taboe. Een hond weet niet waar en wanneer het ijs betrouwbaar is. Bovendien kan hij op het ijs een nare uitglijder maken en een bot breken. Voorkom problemen en houd uw hond bij het ijs weg.

Pas op met sneeuwballen

Sneeuwballen gooien is dolle pret, maar pas op dat de hond daarbij niet te veel sneeuw binnenkrijgt waardoor hij last kan krijgen van maag- en darmproblemen.

Verzorg de hondenpootjes

Brrr, het lijkt zo koud, die blote hondenpootjes in de sneeuw. Veel honden gaan gewoon ‘blootpoots’ de straat op, ook als het sneeuwt. Knip wel goed de langere haren tussen de kussentjes van de poten uit. Zo blijft er minder vuil tussen hangen en heeft uw hond ook minder last van ijs en sneeuw. Lukt u dit zelf niet om te doen bij uw hond? Bel gerust Thuisdierzorg één op één voor een afspraak, wij doen dit graag voor u!  

Verder kan pekel de voeten van een hond behoorlijk irriteren. Spoel de poten bij thuiskomst af en bescherm de voetzolen indien nodig met een vette uierzalf of vaseline.

Spoel de vacht met lauw water

Door het lopen in de sneeuw kan de hondenvacht vol komen te zitten met ijsklonten. U kunt ze laten smelten in uw handen of wegspoelen met lauwwarm water.

Pas op met stokken

Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: pas op met stokken! In het najaar liggen die er genoeg en dan kan de verleiding groot zijn om de hond er mee te laten spelen. Maar als het dier de stok verkeerd in zijn bek krijgt, kunnen de gevolgen fataal zijn! 

Geef uw hond een jasje

Er zijn genoeg hondenrassen die geen andere jas dan hun eigen vacht nodig hebben, ook al is het buiten koud. Maar er zijn ook honden die in de winter wel baat hebben bij een extra jasje. Kleine hondjes die toch stoer mee wandelen gaan, zijn met hun lijf oneindig veel dichter bij de koude grond dan hun baasjes. Toch iets om over na te denken als het min vijf is.

En zit uw hond niet zo fijn in zijn vacht, heeft hij door ziekte of leeftijd weinig weerstand of ziet u z’n spieren bij kou stram worden, dan biedt een jasje uitkomst. Let goed op de maat, de pasvorm, hoe handig het aan en uit te trekken is en de bewegingsvrijheid van uw hond.