Vlooien

Vlooien

Door het aanhoudende warme weer, zien we met name de laatste tijd heel veel vlooien. Vlooien zijn ongewenste gastheren op onze dieren en in onze huizen. De vlo is de meest voorkomende parasiet ( waarvan we de kattenvlo het meeste zien, maar deze zit ook op de hond!)

Daarom bij deze informatie over de levenscyclus van de vlo en het belangrijkste, wat te doen aan een goede bestrijding om deze vervelende parasiet uit te roeien!

Hoe werkt het
De volwassen vlooien die u op uw dier ziet, zuigt bloed en wordt hierdoor groter. De vlooienpoep (kleine zwarte korreltjes) is onverteerd bloed wat de vlo weer uitscheidt. Zodra de vlo een bloedmaaltijd op heeft, legt ze meer dan 100 eitjes per dag. De eitjes glijden van de hond (of kat) af in uw huis en in zijn mand. De omgeving heeft dus wel 20x zoveel vlooien in de dop als dat u zo kunt zien aan levende vlooien op uw huisdier! Uit ieder eitje komt weer een larve die zich voedt met de vlooienpoep van de volwassen vlo. De larven houden niet van licht dus verschuilen zich in de kieren en spleten van de vloer. Daarna bouwen de larven een cocon om zichzelf om zich nog meer te beschermen (poppen). In de cocon vormt de larve zich tot volwassen vlo en breekt uit de cocon. Zodra de vlo uit de cocon is heeft hij nog maar één doel en dat is op zoek naar een gastheer voor zijn eerste bloedmaaltijd. En zo begint de levenscyclus van de vlo opnieuw.

Ook in de winter
Vlooien houden geen winterslaap. Onze huizen worden goed verwarmt in de wintermaanden en dat vinden vlooien heerlijk. Door de constante temperatuur zullen de eitjes en larven die in uw huis liggen gewoon uitkomen. Het is dus verstandig om het hele jaar uw huisdier te ontvlooien. Ook kunnen dieren door onderling contact besmet raken met vlooien.

Wat moeten we doen

  • Alle dieren in uw huis met een spot-on pipet dat ook voor de omgeving werkt ontvlooien.
  • Gehele jaar door behandelen.
  • Bij een vlooienplaag goed het huis behandelen met een omgevingsspray vooral kieren en naden.
  • Kleedjes en mandjes waar het huisdier in ligt, wassen op 90 graden (minimaal 60 graden).
  • Huis goed stofzuigen en zak daarna weggooien. ( geen vlooienband in de zak doen, is schadelijk voor de luchtwegen).      


Hopende u op deze manier voldoende te kunnen hebben geïnformeerd. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u natuurlijk altijd contact met me opnemen.

Met vriendelijke groet,
Hanneke Fleur