Gedragsadvies

Kennis en ervaring bij gedragsproblemen

Heeft u vragen over het gedrag van uw hond, kat of andere kleine huisdieren? Thuisdierzorg één op één helpt u graag verder. Door mijn jarenlange werkervaring met honden en katten heb ik inmiddels een hoop kennis opgedaan in het herkennen en verklaren van honden- en kattengedrag. Daarnaast heb ik de hondengedragscursus Ethologie gevolgd en veel gelezen over dierenpsychologie. Verder blijf ik me voortdurend verdiepen in dit vakgebied door middel van cursussen, workshops en vakliteratuur, om zo telkens weer tot nieuwe, verbeterde inzichten te komen.

Vragen over gedrag

Denkt u erover om een pup aan te schaffen maar weet u niet goed welk ras bij u of u gezinssituatie past? Thuisdierzorg één op één kan u helpen uit te zoeken welk ras het beste bij u en u gezin past. Daarnaast doet Thuisdierzorg één op één ook aan puppybegeleiding. Dus mocht u al in het bezit zijn van een pup maar niet zeker zijn over hoe u bepaalde dingen aanpakt, dan kunt u ook hiervoor bij ons terecht. Schroom niet om contact met ons op te nemen, want zeker bij een jonge hond zijn met name de eerste paar maanden, tot zelfs de eerste paar jaar bepalend voor de rest van zijn/haar leven en dus ook voor u en u gezin!

Wist u overigens dat een groot gedeelte van ongewenst of onaangepast gedrag bij dieren wordt veroorzaakt door een medisch probleem? Als uw huisdier gedragsproblemen vertoont, moet daarom in de eerste plaats worden uitgesloten dat het gedrag een medische oorzaak heeft. Zo kan het piepen en grommen van een hond duiden op langdurige oorpijn en zijn bij katten naast de bak plassen en veel klaaglijk miauwen mogelijk symptomen van een blaasontsteking. In zulke gevallen is met een simpel bezoekje aan de dierenarts vaak al een hoop ongewenst gedrag op te lossen.

Is er toch iets anders aan de hand, dan bekijk ik de situatie per geval en probeer uit te zoeken wat de oorzaak is van het gedrag. Van daaruit kan ik een advies geven om het gedrag te veranderen of de oorzaak weg te nemen. Eventueel verwijs ik u door naar een gespecialiseerde gedragstherapeut of bijvoorbeeld een hondenclub.