Rouwzorg en begeleiding bij verlies

Door mijn werk als Paraveterinair dierenartsassistente in de dierenartspraktijk, had ik regelmatig te maken met eigenaren die afscheid moesten nemen van hun huisdier. Als assistente probeerde ik de eigenaar hierin binnen de praktijk natuurlijk zo goed mogelijk te ondersteunen en begeleiden. Echter viel het me op dat zodra de eigenaar de praktijk verliet, dit stukje begeleiding vaak ophield. Terwijl de werkelijke verwerking van het verlies dan eigenlijk pas begint. Omdat ons huisdier tegenwoordig helemaal deel uitmaakt van ons huishouden en gezin, is het dan ook een groot verdriet en gemis wanneer we ineens afscheid moeten nemen van ons trouwe maatje. Uit eigen ervaring weet ik maar al te goed hoe zwaar het kan zijn om ineens zonder je trouwe maatje verder te moeten in het leven. Wat is het dan mooi en fijn als je hier tijdelijk wat extra hulp, een luisterend oor en ondersteuning bij kunt krijgen. Omdat het mijn passie is om mensen te begeleiden en ondersteunen hierin, heb ik daarom een paar jaar geleden besloten om me hier verder in te gaan verdiepen. Ook omdat ik heb ervaren in de directe omgeving dat verdriet hebben en rouwen om een huisdier hier nogal eens een taboe op ligt. Terwijl dit verdriet net zo intens (of zelfs nog intenser) kan zijn als bij het verlies van een geliefd persoon.

Inmiddels heb ik de volgende opleidingen gevolgd en met succes afgerond: Counseling de basisopleiding, en daarna de opleiding Counseling bij Depressie en Rouw van het Civas. Verder heb ik me daarna nog verder gespecialiseerd door de opleiding Stervensbegeleiding en rouwverwerking bij dieren te volgen ook aan het Civas. Inmiddels ben ik gediplomeerd Rouwcounselor en heb ik me verder verdiept op het gebied van rouwverwerking. Zo heb ik oa meerdere lezingen bijgewoond van de bekende rouwdeskundige Manu Keirse. Een belangrijk inzicht wat ik van hem heb gekregen is dat je het verdriet van een dierbaar persoon of huisdier nooit helemaal zult kunnen verwerken, je kunt echter wel leren om dit te overleven en te leren om het te accepteren en verder te kunnen leven zonder die persoon of geliefd huisdier. En dit in ieders tempo en eigen proces, er bestaat geen goed of fout hierin!

Mocht u de behoefte voelen om wat extra ondersteuning te krijgen na het verlies van uw huisdier, neem gerust vrijblijvend contact met me op om eens kennis te maken. In overleg kunnen we dan een intake gesprek plannen waarin u oa u verhaal kwijt kunt, en we vervolgens indien gewenst een vervolgtraject op kunnen zetten voor het verdere verloop. Dit kan dan na overleg zowel (veilig en vertrouwd) bij u thuis of bij mij in de praktijk, alles in goed en rustig overleg en waar u zich het meeste bij op u gemak voelt.    


 

Van harte welkom op mijn pagina. Hier kunt u informatie vinden over verlies en rouwbegeleiding wanneer u afscheid hebt moeten nemen van uw huisdier, en wat ik daarbij voor u kan betekenen. Mijn naam is Hanneke Fleur en ik ben gediplomeerd rouwcounselor, daarnaast heb ik de opleiding Stervensbegeleiding en rouwverwerking bij dieren bij het Civas met succes afgerond. Hierna heb ik me nog verder verdiept hierin door onder andere lezingen bij te wonen van de bekende rouwdeskundige en psycholoog Manu Keirse. En ook nu zal ik me hierin blijven verder verdiepen door verschillende literatuur hierover te lezen.

In het verleden heb ik zelf jarenlang als Paraveterinair dierenartsassistente gewerkt bij verschillende kleine en grote dierenartspraktijken. Tijdens mijn werk kwam ik erachter dat nadat de eigenaar afscheid heeft genomen van zijn of haar huisdier, eenmaal buiten de praktijk de begeleiding ophoudt. Er wordt wellicht na een aantal dagen nog een keer een kaartje gestuurd vanuit de praktijk, of een keer gebeld met de eigenaar hoe het gaat en dat is het. En dat terwijl het daadwerkelijke verdriet daarna vaak pas echt begint en het verwerken hiervan. Hoewel ik liever niet van verwerken spreek, maar van overleven zonder het geliefde huisdier en te leren om dit een plekje te geven in het verdere leven.

Mijn ervaring is helaas ook dat het rouwen om een huisdier nog weleens een taboe is. Het is tenslotte toch maar een dier..., en anders neem je toch gewoon een nieuwe.... zijn een paar veel gehoorde uitspraken. En dat terwijl het overlijden van een huisdier net zoveel, of misschien zelfs nog wel meer verdriet en pijn kan geven dan wanneer men een naaste dierbare verliest. Door mijn werkverleden en eigen ervaringen, heb ik daarom een paar jaar geleden uitgezocht wat ik hierin voor andere mensen kan betekenen.

Er zijn bij mij tijdens een consult meerdere dingen mogelijk en natuurlijk altijd in goed overleg. De vertrouwensband tussen mij als counselor en met u als client zijn voor mij erg belangrijk, het gaat hier immers om dingen die erg diep zitten. Daarom vind ik het op de eerste plaats erg belangrijk dat u zich volledig op u gemak voelt bij mij. Verder heb ik natuurlijk een beroepsgeheim, daarom zal alles wat we tijdens een consult bespreken tussen ons blijven.

Een aantal punten waar u vanuit kunt gaan wanneer u bij mij op consult komt zijn:

Ik blijf altijd objectief en respectvol

U kunt u verhaal bij mij kwijt, waarbij er echt naar u geluisterd wordt.

Eventuele dingen waar u tegenaan loopt bij u rouwproces maak ik inzichtelijk en ik zal u helpen zelf oplossingen te vinden om beter om te kunnen gaan met u verdriet in u verdere leven.

Er wordt een veilige omgeving geboden. Een consult bij mij kan bijvoorbeeld bestaan uit een wandeling door de natuur, waarin ik u tijdens deze wandeling een aantal oefeningen in bewustzijn en ontspanning kan geven. Dit omdat is bewezen dat tijdens activiteit en buiten in de natuur zijn, dit een positieve werking heeft op het rouwproces. Dit werkt vaak beter dan passief zitten en u verhaal doen. Dit alles gaat vanzelfsprekend in overleg en waar u zich het meest prettigst bij voelt. Verder hou ik altijd rekening met u eigen tempo, omdat rouwen keihard werken is en erg veel energie kost. Een consult kan ook bij bij mij in de praktijk plaatsvinden of evt bij u thuis.

Wanneer kunt u mij benaderen voor een consult?

Wanneer u het gevoel hebt niet gehoord, begrepen te worden door de directe omgeving in u verdriet en pijn.

Wanneer u het gevoel hebt vast te zitten in u verdriet en niet verder komt in het rouwproces.

Wanneer u geen vrede kunt hebben met het moment van afscheid nemen, of dit zelfs misschien niet eens meer hebt kunnen doen. Of wanneer u last hebt van schuldgevoelens hierover.

Wanneer u meer inzicht wilt krijgen in u rouwproces, zodat het weer helderder wordt in uw hoofd en weet waar u zit, en leert dat niks abnormaal is in een rouwproces.

Wilt u meer weten wat ik voor u kan betekenen?

Contact:

Adresgegevens en adres van de praktijk:

Thuisdierzorg één op één

Buijinkstraatje 1

6971 ZZ Brummen

Telefoonnummer: 06 537 06 437

E-mail: hanneke@thuisdierzorg-1op1.nl

KvK: 50943499

BTW: NL001589108B72

IBAN Rek. nummer: NL56 RABO 0154874485

Graag help ik u verder in dit moeilijke maar tegelijkertijd betekenisvolle proces. U hoeft dit niet alleen te doen.

Warme groet,

Hanneke Fleur