Rouwzorg en begeleiding bij verlies

Door mijn werk als Paraveterinair dierenartsassistente in de dierenartspraktijk, had ik regelmatig te maken met eigenaren die afscheid moesten nemen van hun huisdier. Als assistente probeerde ik de eigenaar hierin binnen de praktijk natuurlijk zo goed mogelijk te ondersteunen en begeleiden. Echter viel het me op dat zodra de eigenaar de praktijk verliet, dit stukje begeleiding ophield. Hooguit werd er na een paar dagen nog even een kaartje gestuurd of even gebeld met de eigenaar en dat was het. Terwijl de werkelijke verwerking van het verlies dan eigenlijk pas echt begint. Omdat ons huisdier tegenwoordig helemaal deel uitmaakt van ons huishouden en gezin, is het dan ook een groot verdriet en gemis wanneer we ineens afscheid moeten nemen van ons trouwe maatje. Uit eigen ervaring weet ik maar al te goed hoe zwaar het kan zijn om ineens zonder je trouwe maatje verder te moeten in het leven. Wat is het dan mooi en fijn als je hier tijdelijk wat extra hulp, een luisterend oor en ondersteuning bij kunt krijgen? 

Omdat het mijn passie is om mensen te begeleiden en ondersteunen hierin, heb ik daarom een paar jaar geleden besloten om me hier verder in te gaan verdiepen en specialiseren. Ook omdat ik heb ervaren in de directe omgeving dat verdriet hebben en rouwen om een huisdier, hier nogal eens een taboe op ligt. Terwijl dit verdriet net zo intens (of zelfs nog intenser) kan zijn als het verlies van een geliefd persoon.

Inmiddels heb ik de volgende opleidingen gevolgd en met succes afgerond: Counseling de basisopleiding, en vervolgens aansluitend de opleiding Counseling bij Depressie en Rouw van het Civas. Verder heb ik me daarna nog verder gespecialiseerd door de opleiding Stervensbegeleiding en rouwverwerking bij dieren te volgen ook aan het Civas. Inmiddels ben ik gediplomeerd Rouwcounselor en heb ik me nog verder verdiept op het gebied van rouwverwerking. Zo heb ik oa meerdere lezingen bijgewoond van de bekende rouwdeskundige Manu Keirse. Een belangrijk inzicht wat ik van hem heb gekregen is dat je het verdriet van een dierbaar persoon of huisdier nooit helemaal zult kunnen verwerken, je kunt echter wel leren om dit te overleven en te leren om het te accepteren, en verder te kunnen leven zonder die persoon of geliefd huisdier. En dit in ieders tempo en eigen proces, er bestaat geen goed of fout hierin!

Mocht u na bovenstaande gelezen te hebben, de behoefte voelen om wat extra ondersteuning te krijgen na het verlies van uw huisdier, neemt u dan gerust vrijblijvend contact met me op om eens kennis te maken. Samen kunnen we dan uitzoeken waar u behoefte aan heeft. In overleg kunnen we dan een consult inplannen, en kan ik u begeleiden in u verdriet. U kunt oa u verhaal bij me kwijt, en als u daar behoefte aan heeft kan ik u een aantal handvaten geven om beter met het verdriet om te kunnen gaan. 

Er zijn bij mij tijdens een consult meerdere dingen mogelijk en altijd in overleg. De vertrouwensband tussen mij als counselor en met u als client zijn voor mij erg belangrijk, het gaat hier immers om dingen die erg diep zitten. Daarom vind ik het op de eerste plaats erg belangrijk dat u zich volledig op u gemak voelt bij mij. Verder heb ik natuurlijk een beroepsgeheim, daarom zal alles wat we tijdens een consult bespreken tussen ons blijven.

Een aantal punten waar u vanuit kunt gaan wanneer u bij mij op consult komt zijn:

Ik blijf altijd objectief en respectvol

U kunt u verhaal bij mij kwijt, waarbij er echt naar u geluisterd wordt.

Eventuele dingen waar u tegenaan loopt bij u rouwproces maak ik inzichtelijk en ik zal u helpen zelf oplossingen te vinden om beter om te kunnen gaan met u verdriet in u verdere leven.

Er wordt een veilige omgeving geboden. Een consult bij mij kan bijvoorbeeld bestaan uit een wandeling ergens op een rustige plek door de natuur, waarin ik u tijdens deze wandeling een aantal oefeningen in bewustzijn en ontspanning kan geven. Nu zult u zich misschien afvragen waarom een wandeling in de natuur? Het is bewezen dat tijdens activiteit en buiten in de natuur zijn, dit een positieve, helende werking heeft op het rouwproces. Dit werkt vaak beter dan passief zitten en u verhaal te doen. Dit alles gaat vanzelfsprekend in overleg en met waar u zich het meest prettigst bij voelt. Verder hou ik altijd rekening met u eigen tempo, omdat rouwen keihard werken is en erg veel energie kost.  Een consult kan natuurlijk ook altijd bij bij mij in de praktijk plaatsvinden of bij u thuis.
 

Wanneer kunt u mij benaderen voor een consult?

Wanneer u het gevoel hebt niet gehoord, begrepen te worden door de directe omgeving in u verdriet en pijn.

Wanneer u het gevoel hebt vast te zitten in u verdriet en niet verder komt in het rouwproces.

Wanneer u geen vrede kunt hebben met het moment van afscheid nemen, of dit zelfs misschien niet eens meer hebt kunnen doen. Of wanneer u last hebt van schuldgevoelens hierover.

Wanneer u meer inzicht wilt krijgen in u rouwproces, zodat het weer helder wordt in uw hoofd.

Wilt u meer weten wat ik voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op:


Thuisdierzorg één op één

Buijinkstraatje 1

6971 ZZ Brummen

Telefoonnummer: 06 537 06 437

E-mail: hanneke@thuisdierzorg-1op1.nl


Graag help ik u verder in dit moeilijke maar tegelijkertijd betekenisvolle proces. U hoeft dit niet alleen te doen!

Warme groet,

Hanneke Fleur