Uw hond in de winter

Uw hond in de winter

Veel mensen denken nog steeds dat u de hond in de winter beter niet kan laten trimmen omdat hij het dan koud zou krijgen. Dit is echter verkeerd gedacht.

Een hond heeft nl eerder last van vocht dan van de kou.

In de herfst en winter is het buiten vaak erg nat. Hoe langer de vacht, hoe lastiger deze droog te krijgen is. De hond blijft dus veel langer nat en wordt daardoor ...
juist koud.
Een ander nadeel van een lange natte vacht is dat er veel troep in blijft hangen zoals zand en blaadjes, maar ook ontlasting of urine. Geen fris en hygienisch idee, en ook voor de hond niet gezond. Dit is er vaak moeilijk uit te krijgen waardoor de vacht weer makkelijker klit.

Als u buiten in de kou met de hond in beweging blijft zal hij het niet koud krijgen. Wel als hij stilstaat in de kou.
Om de voetjes beter te beschermen tegen sneeuw kunt u tussen de tenen wat vaseline smeren. Als u thuiskomt kunt u dit weer afspoelen door de voetjes in een bakje lauw water te doen, dit zorgt ook voor minder vet op uw vloer thuis. Het is ook handig om de haren tussen de tenen weg te laten halen. Dit voorkomt dat er sneeuw tussen de tenen samenklontert. Sneeuw tussen de tenen is natuurlijk erg koud en pijnlijk voor de hond waardoor hij niet lekker loopt. Verder is het oppassen als er buiten gestrooid is met strooizout, dit kan nl sneetjes in de voetzolen van uw hond veroorzaken en dit is erg pijnlijk.

Als u de vacht van uw hond ondanks alles toch liever niet korter wilt, is het misschien handig om de hond een keer vaker te laten wassen. Ik borstel de vacht goed uit ( mits de vacht goed onderhouden is en niet teveel in de klit zit of vervilt is!) en was de vacht zodat eventueel strooizout en andere viezigheid eruit is. Dit maakt het borstelen thuis weer een stuk makkelijker.

Voor een goed vacht advies kunt u me altijd bellen om een afspraak te maken. Want de ervaring leert het goed borstelen van uw hond is vaak moeilijker dan men denkt! Vaak wordt er te oppervlakkig geborsteld waardoor de onderlaag vergeten wordt en gaat samenklitten, met alle ellende van dien. Als de hond teveel in de klit zit, zit er vaak niets anders op dan de hond kort te moeten scheren. Wees er dus op tijd bij om dit alles te voorkomen!

Belt u gerust op voor een goed vacht advies, en dan wens ik u en uw hond een aangename en mooie winter toe!

Hanneke Peters

Thuisdierzorg één op één