Hotspots bij de hond

Hotspots bij de hond

Een hotspot is een rode, warme en ontstoken plek op de huid. Deze ontstaat door jeuk wat veroorzaakt kan worden door vlooien, teken of andere parasieten. De hond gaat veelvuldig krabben en hierdoor ontstaat eerst een rode geïrriteerde plek op de huid. In een later stadium wat in korte tijd kan ontstaan, wordt deze plek vochtig en ontstoken. Ook kan er gelige pus te zien zijn.

Maar wist u dat bij warm en zomers weer de kans op het krijgen van een hotspot vele malen groter is? Doordat bij met name een (te) lange, dikke en opeengepakte vacht de warmte niet goed weg kan, kan dit gaan broeien. Er komt niet voldoende zuurstof bij de huid, waardoor er jeuk ontstaat. De hond zal gaan krabben en krabt de huid kapot. Doordat de nu ontstane geiiriteerde plek blijft jeuken en gaat ontsteken, krijg je een vicieuze cirkel waardoor de plek snel groter zal worden.

Het is dan zaak om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Deze zal de plek van de hotspot zo kaal mogelijk knippen of scheren, en tevens een ruime plek eromheen ook zo kort mogelijk maken. Vervolgens zal de dierenarts de aangedane plek ontsmetten en schoonmaken.

Vaak ziet u bij het scheren pas dat de plek veel groter blijkt te zijn dan u in eerste instantie dacht. De dierenarts zal afhankelijk van de ernst, een jeukstillende en ontstekingsremmende injectie geven. Verder zal hij een antibioticakuur voorschrijven al dan niet in combinatie met een jeukstillende zalf. Verder is het belangrijk de aangetaste plek zo schoon mogelijk te houden om een nieuwe ontsteking te voorkomen. Met de juiste en adequate behandeling zal de plek snel slinken en tot rust komen en weer volledig herstellen.

Maar het beste is het natuurlijk als u al dit leed kunt voorkomen! Immers een hond die eenmaal een hotspot heeft gehad, zal altijd wat gevoeliger blijven om deze opnieuw te ontwikkelen. Jeuk wordt snel een vicieuze cirkel met alle narigheid van dien. Ga zelf maar eens na als u een vervelende jeukende muggenbult hebt!

Dus zorg er altijd voor dat u naast een goede vlooien en tekenbestrijding, op tijd een afspraak maakt bij u trimsalon. Dit zodat de vacht van uw hond niet te lang wordt en hierdoor gaat broeien.

Hanneke Fleur 

Eigenaresse Thuisdierzorg één op één